Rotbehandling stockholm

Vanliga frågor om rotfyllning

När en inflammation gått hela vägen ner till tandnerven behöver tanden rotfyllas. Det kan låta otäckt, men du behöver inte alls vara orolig eller rädd. På Nessmile arbetar ett dedikerat och erfaret tandläkarteam så att du kan känna dig trygg och lugn genom hela behandlingen. Här kan du läsa mer om vad en rotfyllning är, hur lång tid behandlingen tar och vad den kostar – helt enkelt allt du behöver veta om rotfyllningar.

Varför behöver en tand rotfyllas?

Är du svullen i munnen, har ont i en tand och är känslig för kyla kan det bero på att tandnerven, eller pulpan, är inflammerad. Kanske känner du också ett inre tryck i tanden? Pulpan är det innersta lagret av bindväv, nerver och blodkärl i tanden, och när den blir inflammerad kan du behöva rotfylla tanden. Orsaken till inflammationen kan vara svår karies, djupa tandfyllningar, tandgnissling eller stötar mot och sprickor i tanden. Vid en rotfyllning tas den inflammerade pulpan bort och ersätts av ett gummimaterial. På så sätt hålls alla tandkanaler fria från föroreningar, och du kan behålla tanden istället för att dra ut den. Under behandlingen tar vi också flera röntgenbilder. Det är nämligen mycket viktigt att rotfyllningen blir helt tät. På tandläkar-språk heter rotfyllning endodonti, så bli inte förvånad om du hör det uttrycket i samband med din behandling.

Gör rotfyllning ont?

Ja, detta är nästan den vanligaste frågan vi får om rotfyllningar. När en tand ska rotfyllas öppnas tanden först upp för att tandläkaren ska kunna lokalisera tandkanalerna. En tand kan ha mellan en och fyra kanaler. Därefter rensas och desinficerats kanalerna och fylls med ett gummimaterial som heter guttaperka. Sedan förses tanden med ett kompositmaterial eller med en ny krona. Det beror på hur mycket av tanden som är skadad och förlorad. Ibland görs behandlingen i två steg med en provisorisk fyllning. För att du inte ska känna någon smärta under behandlingen erbjuder vi bedövning. Vi förklarar hela tiden vad vi gör och tar allt i den takt du önskar.

Vad händer efter en rotfyllning?

Du kan uppleva en molande känsla i tanden efter behandlingen. Värken kan sitta i en dag och du kan ta en receptfri värktablett om du önskar. Tänk också på att du inte ska äta något förrän bedövningen har släppt. Skulle du känna dig öm eller ha ont i tanden under flera dagar ska du kontakta oss igen.

Hur lång tid tar en rotfyllning?

En rotfyllning tar ofta 1,5–2 timmar. Ibland kan du behöva komma tillbaka vid ytterligare något tillfälle för att slutföra behandlingen. Vi avslutar aldrig en behandling förrän vi vet att din tandvärk är borta och att du har en bra munhälsa igen.

Vad kostar en rotfyllning?

Detta är så klart också en viktig fråga. Kostnaden för en rotfyllning kan dock variera ganska mycket. Det beror dels på tandens skador men också på ersättningen från Försäkringskassan. Självklart är Nessmile anslutna till Försäkringskassan så att du kan utnyttja de statliga tandvårdsbidrag du har rätt till. För att ändå ge dig en uppskattning kostar de flesta rotfyllningar mellan 3 000–6 000 kronor.

FAQ DATA

Varför måste en tand rotfyllas?

Om tandens pulpa, alltså dess innersta del, är inflammerad kan den behöva rotfyllas. Då rensas tanden ur och fylls igen med ett plastmaterial. Efter behandlingen kan du använda tanden som vanligt.

   
Vad kostar en rotfyllning?

En rotfyllning kostar ofta mellan 4 000– 7000 kronor.


När ska du söka vård för tandvärk?

Om du misstänker att en tand blivit inflammerad och har tandvärk ska du söka vård. På Nessmile kan du snabbt få akut och effektiv tandvård.

0
Feed

Lämna en kommentar